Ofte stilte spørsmål
Trykk her for å se en liste over distribusjonspunkter langs grensen
Du kan forhåndsregistrere alt utenom brikkenummer. Fysisk brikke hentes på distribusjonsstedet på grensen. På brikken står et brikkenummer. Hent opp forhåndsregistreringen på autopass.no, tilføy brikkenummeret og sluttfør brikkeavtalen.
AutoPASS-brikker og brikker fra SkyttelPASS, Brobizz og Øresundbroen er gyldige brikker i Norge. Husk at brikken må være knyttet til bilens registreringsnummer i brukeravtalen for å være gyldig i Norge. Logg inn på Min Side hos din brikkeutsteder for å forsikre deg om at knytningen er korrekt.
Kjør til grensen, hent en brikke og registrer en avtale for brikken som beskrevet i brosjyren som leveres med brikken. Kontakt brikkeutstederen du har bestilt brikke fra, og be dem frigjøre bilens registreringsnummer fra brikken som ble sendt i posten. Installer brikken som beskrevet i brosjyren.
Faktura sendes kun på norsk og engelsk. Faktura skal betales i norske kroner (NOK) til norsk bankkonto.
Kontroll
Politi, Tollvesen og Statens vegvesen har kontrollmyndighet og vil kontrollere brikke langs vegen.
- Gyldig type brikke skal være plassert i frontruten i henhold til veiledning
- Bilen skal ha en gyldig brikke for tung bil
- Bilen skal ha gyldig brikke med brikkenummer som er registrert på den samme bilens skilt/ registreringsnummer
- Tilfeldig kontroll
- Som del av annen ordinær trafikkontroll
Kontrolløren søker opp kjøretøyet eller bombrikken i en statusliste over gyldige brikker for tunge kjøretøy.
Kontrolløren ser at kjøretøyet er registrert på en privatperson, at den ikke har last, logo eller andre tegn på at den brukes i næringsvirksomhet. Er du usikker, tegn brukeravtale med en utsteder og bestill bombrikke.
Du kan gjerne ha flere gyldige bombrikker plassert i frontruten. Systemet velger hvilken som belastes for bompenger i bomstasjon, og kontrollør vil ikke ilegge gebyr. Du kan også velge en av brikkene som skal registrere bompasseringer, men pakk de andre brikkene i strålingstett emballasje.
Brudd på forskriften vil medføre gebyr på 8 000 NOK. Ved gjentakelse innen to år blir gebyret på 16 000 kr. Gebyr må betales innen tre uker selv om du klager. Hvis ikke forhøyes gebyret med 50 prosent til 12 000 kr eller 24 000 kr.
Du kan klage på gebyret innen tre uker. Klagen må inneholde begrunnelse for klagen og du må legge ved relevant dokumentasjon. Kontakt ditt utstederselskap for å skaffe den nødvendige dokumentasjonen. Send klagen til den kontrolletaten som har ilagt gebyret:
- Klage på gebyr ilagt av Statens vegvesen skal sendes til Statens vegvesen.
- Klage på gebyr ilagt av Politiet skal sendes til politidistriktet der gebyret ble ilagt.
- Klage på gebyr ilagt av Tollvesenet skal sendes til tollregionen der gebyret ble ilagt.
Eventuell søknad om betalingsutsettelse eller oppdeling av betalingen skal sendes til Statens innkrevingssentral.
Kostnad, rabatt, faktura og betaling
Det avhenger av hvilken utsteder du har avtale med. Sjekk nettsiden til utstederen din for mer informasjon.
Du må kontakte den utstederen du har fått faktura fra.
Bombrikken kan sperres når fakturakrav blir sendt til inkasso eller dersom kredittgrensen er overskredet. Når brikken er sperret står den ikke på statuslisten for gyldige brikker. Ved kontroll er kjøretøyet ikke registrert med gyldig avtale. Da får du gebyr. Sjekk status hos den utstederen som du har inngått brukeravtale med.
Nei, du får ikke gebyr. Det blir bare ilagt når kontrolletatene gjennomfører kontroll.
Regler og unntak
Innføring av obligatorisk brikke relatert til lovhjemmel Lov 18. juni 1965 nr.4 om vegtrafikk § 13, § 31 og § 31a og Forskrift om krav til bruk av elektronisk betalingsenhet i motorvogner over 3,5 tonn.
Brikken er obligatorisk for kjøretøy over 3,5 tonn som er registrert på eller leaset av foretak, staten, kommuner og fylkeskommuner, samt biler registrert på privatpersoner som blir brukt i næringsvirksomhet. Bombrikke er ikke obligatorisk for bobiler og andre kjøretøy som er registrert på privatpersoner og som bare blir brukt til private formål. Alle kjøretøy skal betale bompenger etter gjeldende regler om bompenger, selv om brikke ikke er obligatorisk.
Med næring menes virksomhet som er egnet til å gi netto inntekt.
Påbudet gjelder hele det norske, offentlige veinettet. Det har ingen betydning om det er bomstasjoner der kjøretøyet blir brukt.
Det er brukeravtalen for brikken som knytter sammen brikkenummeret og registreringsnummeret til bilen. Om brikken blir flyttet til et annet kjøretøy må brukeravtalen endres. Det blir gitt gebyr i kontroll dersom brikkenummeret er knyttet til et annet registreringsnummer. Registreringsnummer kan endres hos utstederen din.
Den gjelder tillatt totalvekt. Kjøretøy som har mer enn 3 500 kg tillatt totalvekt i vognkortet skal inngå brukeravtale for tunge kjøretøy og betale bompengetakst for tunge kjøretøy, takstgruppe 2.
Bare kjøretøy som er registrert på privatpersoner og som blir brukt i næringsvirksomhet. For eksempel transport i forbindelse med egen gårdsdrift, på vegne av arbeidsgiver eller annen transport som er egnet til å gi betaling. Dersom du er i tvil, skaff deg bombrikke. Påbudet gjelder ikke bobiler, SUV-er og andre privatbiler som bare blir brukt til private formål.
Er du usikker, anbefaler vi at du skaffer deg en bombrikke for å unngå usikkerhet i en eventuell kontrollsituasjon. Dette gjelder enten du skriver kjørebok eller ikke.
Påbudet gjelder ikke traktorer og motorredskaper. Påbudet gjelder heller ikke kjøretøy som er knyttet til NATO militære hovedkvarter, utenlandske NATO-styrker og styrker som deltar i Partnerskap for fred, samt kjøretøy tilpasset militært formål og som er eid av forsvaret.
Bobiler som er registrert på en privatperson og som bare blir brukt til private formål trenger ikke brikke, men bobiler som blir brukt i næringsvirksomhet må ha brikke. Bobiler som er leid eller leaset og bare blir brukt privat må ha brikke fordi utleiefirmaet bruker bobilen i næringsvirksomhet.